Makaronai ar pasta?

Finansuojama Europos Sąsjungos

2023 m. vasario 25 d. – kovo 26 d. mes, virėjo ir maisto pramonės darbuotojo profesijų mokiniai, Aura, Aurelija, Marija, Gabija, Judita, Jurgita, Monika, Rimgailė, Vilija ir Jokūbas, stažavomės Sicilijoje.

Praktinis mokymas vyko restorane ,,Le Giare“. Tai nedidelis, bet labai autentiškas, iš kartos į kartą perduodamas šeimos verslas ir labai populiarus tarp vietos gyventojų. Čia mokėmės gaminti tikrų itališkų/sicilietiškų patiekalų. Gaminome įvairių rūšių pastą, picas, jūros gėrybes, desertus. Naujos patirties įgavome išmokdami gaminti beglitimo ir veganiškus patiekalus. Pasirodo, tai labai nesunku pagaminti, o ir labai sveika. Išsiaiškinome rikotos ir mocarelos sūrių gamybos subtilybes. Susipažinome su itališka/sicilietiška valgymo kultūra, aptarnaujančio personalo darbo ypatumais. Išmokome labiau improvizuoti, būti labiau kūrybiškais. Labai sužavėjo, jog gaminant bet kokį patiekalą, naudojami tik švieži ingredientai, daržovės, vaisiai. Na, o svarbiausia, jog visi supratome skirtumą tarp makaronų ir pastos. Pasirodo, jog makaronai – tai viena iš pastos rūšių. Tad nuo šiol – tik pasta.

Laisvu laiku galėjome pažinti nuostabią Sicilijos salą. Keliavome ir žavėjomės siauromis miestelių gatvėmis, didingais kalnais, nuostabiais paplūdimiais, alyvmedžių ir įvairių vaismedžių plantacijomis. Šie vaizdai ,,užburia“, ir išliks ilgam. Skanavome tradicinių patiekalų, domėjomės istorija, kuri tikrai spalvinga.

Didžiausia patirtis visiems – asmeninė. Mes mokėmės dirbti, gyventi komandoje, vieni prie kitų prisitaikyti ar surasti kompromisą. Kai kuriems, tai buvo pirma kelionė lėktuvu ar iš Lietuvos, pirma ,,pažintis“ su jūra, savarankiško gyvenimo iššūkis. Mes visi džiaugiamės šia patirtimi, kuri mus labiau sustiprino tiek profesinėje srityje, tiek asmeninėje. Tai yra būtent ta patirtis, kuri atvėrė mums daug galimybių.

 

Projekto dalyviai Aura, Aurelija, Marija, Gabija, Judita, Jurgita, Monika, Rimgailė, Vilija ir Jokūbas

,,Erasmus+“ programos profesinio mokymo mobilumo projektas

Šis kūrinys atspindi tik autorių nuomonę, todėl Nacionalinė agentūra ir Europos Komisija negali būti laikomos atsakingomis už jame pateiktą informaciją.

Galerija