Marijampolės PRC įvyko virėjo bei maisto pramonės darbuotojo specialybių mokinių, grįžusių iš Italijos, įgytos patirties sklaidos renginys. Italija- tai grožio ir gero skonio šalis. Jos virtuvė neįsivaizduojama be jūros gėrybių – šviežios žuvies, moliuskų, midijų, krevečių, aštuonkojų ir daugybės kitų jūros gyvių, kurių galima paragauti kiekviename itališkame restorane.

Virėjo specialybės mokiniai turėjo unikalią galimybę dirbti restorane La Conchiglia, kuriame išmoko tinkamo šviežių jūros gėrybių bei žuvies apdorojimo ir serviravimo subtilybių. Mokiniams teko pagal autentišką receptą gaminti itališkus makaronus. Toks makaronų gaminimo būdas Italijoje labai vertinamas, o skonis neprilygsta jokiems kitiems makaronams.

Maisto pramonės darbuotojo specialybės mokiniai stažuotės metu savo profesines žinias gilino Panificio de Cotiis kepyklėlėje kepdami bandeles, sausainius, itališkas picas. Mokinės Viktorijos teigimu, pats smagiausias šios praktikos akcentas – gaminti, kepti ir puošti itališką Kalėdinį skanėstą – Panettone pyragą, kurį labai pamėgo ir lietuviai. Šiuos iškeptus pyragus mokiniai pakavo ir, galiausiai, išsiuntė į Kanadą (JAV).

Italija – didingas ir gražus kraštas! Pasivaikščiodami po Vieste miestelį, mokiniai grožėjosi nuostabiais jūros vaizdais. Taip pat lankėsi Monte San Angelo miestelyje, kuris yra įsikūręs kalnuose. Čia yra nuostabaus grožio bažnyčia, kurios architektūra stūkso išskaptuotoje uoloje.

Mokinę Viktoriją Italijoje sužavėjo nuostabūs vakarai, kuomet pasipuošę žmonės išeidavo pasivaikščioti bei atmintin įstrigo siaurose gatvelėse, prie namų, jaukūs kaimynų pasisėdėjimai. Visas socialinis gyvenimas Italijoje vyksta prie valgiais nukrauto stalo, todėl italai valgo daug ir neskubėdami.

Vertingiausias išvykos dalyvių – Lauryno ir Jurgitos pastebėjimas- italams šeima yra tikra vertybė. Tai kraštas, kuriame puoselėjamos stiprios šeimyninės tradicijos ir pagarba vienas kitam. Pietūs ir vakarienė šiame krašte – tai stiprios, mylinčios ir gerbiančios šeimos ratas.

Rokas pastebėjo, jog italai nėra anglakalbiai, todėl ši patirtis išmokė labiau klausytis ir suprasti žmones bei praturtinti italų kalbos žodyną.

Mokiniai šią patirtį vertina teigiamai. Ši praktika suteikė jiems tvirtus pamatus tolimesniems karjeros siekiams ir planams. Tai nepamirštama patirtis, kuri praturtino profesinėmis žiniomis, padėjo sustiprinti asmenines savybes, praplėtė kultūrinį akiratį, leido susirasti naujų draugų bei atrasti įkvepiančių pomėgių.

O koks gi šios stažuotės poveikis Marijampolės profesinio rengimo centrui? Dalyvavimas šioje stažuotėje prisidėjo prie misijos įgyvendinimo – rengti kvalifikuotus specialistus, atitinkančius Marijampolės regiono bei šalies darbo rinkos poreikius. Iš mokinių įžvalgų supratome, jog tarptautinė patirtis padeda tapti konkurencingais, profesionaliais specialistais darbo rinkoje.

Šio renginio metu taip pat paminėta Tarptautinė projektų valdymo diena. Dalyviai dalinosi savo mintimis, kokią naudą jiems teikia dalyvavimas projektuose. Rezultatai apibendrinti ,,Kahoot” viktorinoje, kurios nugalėtojams buvo įteiktos atminimo dovanėlės. Bendruomenė buvo pakviesta diskusijai prie kavos puodelio ir paskanauti vardinio ,,Atrask save Europoje” torto.

Erasmus+ programos projektas ,,Atrask save Europoje“.

Projektų vadovė Lina Klimavičienė

Šis leidinys (ar kūrinys) atspindi tik autoriaus nuomonę, todėl Nacionalinė agentūra ir Europos Komisija negali būti laikomos atsakingomis už jame pateiktą informaciją.

https://youtu.be/_OnZyD8IZF4/*54745756836*/