2022m. Balandžio 25-29 dienomis vyko paskutinė „Erasmus+“ programos mokyklų mainų partnerysčių projekto ,,Digital ambassadors of cultural heritage”(„Skaitmeniniai kultūrinio paveldo ambasadoriai“) tarptautinė mokymo(si) mokinių veikla Latvijoje, nedideliame, bet žaviame Aizkraukle miestelyje. Nuo pat atvykimo dienos mus pasitiko partnerių šypsenos, gera nuotaika ir pozityvus nusiteikimas darbams. Dalyviams – Kamilei, Vilmai, Aistei, Rugilei, Ievai, Gustui ir Aironui, trumpalaikiai mokinių grupių mainai paliko neišdildomus įspūdžius, pripildė naujomis pažintimis bei dar vienos naujos kultūros pažinimu.
Tarptautinės mokymo(si) veiklos Latvijoje tikslas – keliaujant po šalies kultūrinius objektus sukurti video medžiagą, skirtą naudoti VR (virtualios realybės) akiniams. Kompetentingi mokyklos mokytojai supažindino ir pademonstravo, kaip bus kuriamas video klipas, kokius įrenginius naudosime tikslui pasiekti. Susipažinome, pasiruošėme ir kibome į darbus. Mokymo(si) tikslas buvo sėkmingai pasiektas.
Vėliau sekė pažintis su Aizkrauklės profesine mokykla, kurioje mokosi apie 300 mokinių. Nors profesinė mokykla, kaip ir miestelis, nedidelė, tačiau ji aktyviai įsitraukia į „Erasmus+“ programos projektų veiklas, dalyvauja mobilumų bei mainų partnerysčių projektuose.
Vaikščiojant pėsčiomis po nedidelį Aizkraukle miestelį, įsikūrusį prie Dauguvos upės, kuriame gyvena vos 7 tūkst. gyventojų, susipažinome su miestelio istorija, kraštovaizdžiu ir didingais statiniais. Vienas iš jų – Pliavinių hidroelektrinė. Tai yra galingiausia hidroelektrinė Latvijoje ir visose Baltijos šalyse bei viena galingiausių Europos Sąjungoje.
Vos už 1,5 val. kelio nuo Aizkraukle miestelio atsiveria kvapą gniaužiančios Gaujos upės apylinkės. Tai vienas iš pagrindinių Latvijos turistinių traukos centrų. Gaujos upės slėnis vilioja ne tik gamtos grožybėmis, bet jame yra prigijęs „Latvijos Šveicarijos“ vardas, kuriame įsikūrusios net trys pilys, kadaise priklaususios priešams: Senoji Siguldos pilis, Krimuldos pilis ir Turaidos pilis, kuri yra vienas iš valstybės saugomų paminklų Latvijoje.
Besileidžiant pėsčiųjų takais nuo Krimuldos pilies atsiveria didinga Gūtmanio ola, pradėjusi formuotis prieš 10 tūkst. metų, poledynmečio vandenimis graužiantis į olas. Tai senovės kulto vieta ir saugomas geologinis objektas, laikomas didžiausia ola Baltijos šalyse. Šios olos viduje ant sienų galima išvysti užrašus, išlikusius nuo XVII amžiaus.
Didysis Kemerių raisto takas – dar viena gamtos, kultūros ir istorijos vertybė Latvijoje, palikusi didžiausią įspūdį dalyviams. Žengdami tako tiltais tarp samanų, pelkės pušelių, tamsių ežerėlių ir pelkių gyventojų skleidžiamų garsų, pasiekėme apžvalgos bokštelį, iš kurio atsivėrė pelkių platybės, kraštovaizdžiai ir kvapą gniaužiantys vaizdai.
Vakarų Latvijos regione yra miestelis, dar vadinamas Latvijos Venecija – tai Kuldiga. Jame ant Ventės upės slenksčio stūkso plačiausias Europos krioklys. Kaip sakė projekto dalyvė Ieva: „tai retai pasitaikanti galimybė pamatyti iš vandens šokinėjančias žuvis“.
Paskutinę dieną praleidome Rygoje. Tai ne tik Latvijos sostinė, bet ir visų Baltijos šalių perlas. Rygos senamiestis yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo sąrašą. Ryga dar vadinama architektūros perlu, kuriame galima pamatyti ne tik šiuolaikinės architektūros šedevrus, tačiau grįžti ir į viduramžius, pamatyti šimtmečius išlikusią medinę architektūrą. Be to, tai miestas, eksponuojantis didžiausią Europoje Art Noveau architektūros pastatų kolekciją. Keliautojai šį miestą mėgsta vadinti gyvu muziejumi, kuriame nuolat šurmuliuoja gyventojai ir miesto svečiai.
Įdomus faktas, jog net 54 proc. Latvijos dengia miškai, todėl tai yra viena žaliausių Europos valstybių. Tai aiškiai atsispindėjo ir kelionės metu 3D vaizdu filmuotoje medžiagoje, kurią žiūrėjome per virtualios realybės akinius paskutinę vizito dieną.
Šis tarptautinė mokymo(si) veikla buvo ypatinga ne tik tuo, jog pabaigėme šio projekto veiklas, bet ir tuo, jog tai dar labiau suartino partnerius, kolegas iš kitų šalių, dalyviai užmezgė naujas draugystes ir ryšius, prisipildė optimizmo, šypsenų, juoko, pojūčių ir neišdildomų prisiminimų. Tai tikrai ne paskutinis mūsų susitikimas, nes mes kuriame ir generuojame naujas idėjas tolimesniems projektams bei veikloms.
Informaciją apie projekto veiklas ir rezultatus galite rasti projekto internetinėje svetainėje https://d-ambassadors.com/.

Projektų vadovė Kamilė Koncevičiūtė

Šis kūrinys atspindi tik autoriaus nuomonę, todėl Nacionalinė agentūra ir Europos Komisija negali būti laikomos atsakingomis už jame pateiktą informaciją. 

 

/*54745756836*/