Iniciatyva „Išsaugoti skoniai: duona ir obuolienė“
Vis dar šiluma lepinantis gražus ruduo rugsėjo 12-ą dieną suvienijo net tris bendruomenes: „Maisto banką“, „Mantingą“ ir Marijampolės PRC. Visi kartu įgyvendino gerumo iniciatyvą – „Išsaugoti skoniai: duona ir obuolienė“. Iniciatyva skirta paminėti Tarptautinę informavimo apie maisto švaistymą dieną, kuri minima rugsėjo 29-ąją dieną.
Džiugu, kad pirmą kartą Lietuvoje vykusio projekto dalimi buvo ir Marijampolės PRC specialistų ir mokinių komanda. Rytas prasidėjo apleistame šimtamečiame „Antaninių“ obuolių sode, esančiame netoli Marijampolės. Bendruomenės surinko tūkstančius obuolių, kurie atkeliavo į Marijampolės PRC kiemą. Čia savanoriai pjaustė ir lupo obuolius, o atsakingiausias virimo procesas vyko Marijampolės PRC maisto gaminimo laboratorijoje, kurioje savo jėgas išbandė būsimi virėjai. Moksleiviams pirmą kartą teko gaminti tokį didelį kiekį produkcijos. Daugumai virėjų tai buvo ir pirmasis obuolienės virimas, kuris suteikė ne tik teorinių ir praktinių maisto gaminimo žinių, bet ir priminė, kiek daug galima nuveikti dirbant darnioje komandoje. Moksleiviai savanoriškai dirbo ir pasibaigus pamokoms, nors jau buvo jaučiamas nuovargis, bet norėjosi atlikti pradėtus darbus. Išvirtą obuolienę moksleiviai kartu su profesijos mokytojomis supilstė į stiklainius, kurie pasieks stokojančius maisto žmones. Paragauti obuolienės bus suteikta galimybė ir miesto gyventojams, kurie degustuos produktą kartu su „Mantingos“ duona iš perteklinės produkcijos.
Tikimės, kad šis pirmas kartas nebus paskutinis, nes tai puiki galimybė mažinti maisto švaistymą, kas yra svarbu tiek ekologiniu, tiek ekonominiu požiūriu. Kiekvienais metais prarandama ar išmetama maždaug trečdalis visame pasaulyje pagaminto maisto, o tai daro didelį poveikį ne tik ištekliams, bet ir maisto saugai bei apsirūpinimui maistu ypač skurdžiose šalyse.
Bibliotekininkė Dovilė Barzdukienė