Skip links

Įspūdžiai iš Italijos stažuotės

Įspūdžiai iš Italijos stažuotės

Erasmus+ programos projekto „Europinė patirtis sėkmingai profesinei ateičiai“ stažuotėje Italijoje, Lesina mieste, restorane „Le Antiche Sere“ dirba mokimės Karolina Iešmantaitė ir Viktorija Judeikytė.

Vg 17-N gr. mokinė Karolina Iešmantaitė:

„Italijoje aplinka yra be proto graži, jauki, smagu pasivaikščioti vakarais, kai viskas aplinkui apšviesta: tiltas, gatvelės atrodo nuostabiai. Italijos gyventojai be galo malonūs, draugiški, pasisveikina, nors ir nepažįsta. Su savo bendradarbiais sutariame puikiai, dažnai pasijuokiame, tai labai nuostabūs žmonės, jie šneka angliškai, nors ir sunkiai, bet susikalbame, kai reikia. Be to jau spėjome gauti pravardes, aš esu Mimi, o mano draugė Coco. Labai pamilau žmones, su kuriais mes dirbame. Italijoje mane žavi naktinis gyvenimas. Vakare šiame miestelyje užverda visas gyvenimas, visur, o ypač aikštėje būna labai daug žmonių. Labai keista, jog nuo 13 val. iki 17 val. niekas nedirba, visi užsidaro ir eina miegoti, kadangi būna “siestos” metas, iki tol būna ramu, bet kai jie pabunda, tada prasideda visas šurmulys. Sekmadieniais nedirba jokia parduotuvė, taigi, jei šeštadienį nespėjai nusipirkti duonos, teks laukti pirmadienio.

Restoranas, kuriame dirbame,  yra šalia mūsų namų, gal 3 min. kelio. Dirbame ryte nuo 10 val. iki maždaug 16 val. vakaro, po to vakare nuo 19 val. iki 22 val. Vakarais nebūna daug užsakymų, todėl darbo daug taip pat nebūna. Pirmadienis- laisva diena, o antradienį darbą pradedam vakare. Restorane dirba nedaug žmonių, tai šefas- Nazario, retkarčiais atvažiuoja jo padėjėjas Rafael, taip pat moteris, kuri puošia patiekalus, Tiziana ir du šefo sūnūs Primiano ir Gabrielle, jie yra padavėjai. Tiziana yra mūsų „aukselis“, kuris visada nešioja tik pozityvą, visiems šypsosi. Virtuvė restorane nėra didelė, bet paprasta ir jauki. Darbe daugelį dalykų jie pasidaro patys, nes kai gauna užsakymą, tik tada pradeda jį daryti, mes paduodame jiems, kai ko nors reikia, smulkiname žalumynus, taip pat išplauname indus, pačio patiekalo paruošti dar neteko, tačiau kiekvieną kartą aš gaunu paruošti pusę patiekalo, tai man reikia sutvarkyti bei iškepti mažytes krevetes. Šiame restorane pati populiariausia žuvis yra ungurys, teko jo paragauti, tačiau, tiesą sakant, man jis nelabai patiko, taip pat jau ragavome aštuonkojį, krevetes bei daug žuvų įdomiais pavadinimais. Gaminant maistą mums visada pasako pavadinimą, jie mokina mus itališkai, o mes spėjome išmokinti juos daug lietuviškų žodžių. Šiame restorane yra jūros gėrybių patiekalai, todėl daugiau dirbame su žuvimi. Iš tikrųjų, man gaminti labai patinka, anksčiau nežinojau, ar noriu dirbti tokį darbą, bet pabuvus stažuotėje supratau, kad norėčiau pasiekti daugiau. Šiame projekte galima įgauti daug patirties, dirbant su įrankiais bei patiekalų puošimais, supratau, kad ir koks patiekalas bebūtų, jį galima patiekti labai gražiai atrodantį. Galimybė dalyvauti Erasmus+ programoje buvo geriausias dalykas, koks man nutiko. Išvykdama į nuostabią šalį, susipažindama su nuostabiais žmonėmis, pamačius kitą kultūrą, bei visai kitokias tradicijas, nei Lietuvoje, supratau, kad tai geriausia, ką galėjau gauti.“

Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.

Centro informacija

 

Return to top of page