Skip links

Projektas sėkmingai baigtas. Ačiū dalyvavusiems!

Projektas sėkmingai baigtas. Ačiū dalyvavusiems!

Nordplus Adult programos projektas „Iš praeities į ateitį“ baigtas, patvirtinta jo galutinė ataskaita.
Šis projektas kilo Centro mokytojų iniciatyva prieš keletą metų. Tada nemaža grupė bendrųjų dalykų ir profesijos mokytojų būrėsi, kėlė idėjas, norėjo projektinės veiklos. Tad vystymo skyriaus darbuotojoms neliko nieko kita, kaip kibti į darbą. Buvo parengtas projektas ir pateiktas programai „Nordplus“. Ši programa yra skirta švietimo institucijoms iš Baltijos šalių ir Šiaurės šalių. Projekto partneriais tapo Marijampolės trečiojo amžiaus universitetas, Latvijos organizacija „Ekologinis ateities švietimas“ ir Raahe profesinio rengimo mokykla iš Suomijos.
Projekto idėja buvo tirti trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Suomijos – valgymo įpročius, tradicijas ir sveiko maisto gamybos būdus, atgaivinti juos šiuolaikiniam gyvenimui ir jais pasinaudoti. Tarptautinė projekto komanda tyrė, kaip mūsų šalių gyventojai gamindavo maistą iš paprasčiausių produktų, raugindami ir fermentuodami žoleles, daržoves , džiovindami prieskonius ar žuvį. Projekto komandos surinko ir atnaujino šių produktų gamybos receptus, sukūrė metodinę medžiagą apie mitybos įpročius ir tradicijas senovės Lietuvoje, Latvijoje ir Suomijoje, kulinarinio paveldo pavyzdžius.
Įgyvendinant projektą jo dalyviai surengė daug edukacinių renginių, aplankė vietas, kuriose gaminamas ekologiškas maistas. Jie gilino žinias apie sveiką maistą, sužinojo, kad seni dalykai gali būti labai modernūs. Projekto rezultatai – elektroninė receptų knyga ir metodinė medžiaga – gali būti naudojami suaugusiųjų mokymuisi apie maisto gaminimą, maitinimo specialybės mokiniams profesinėse mokyklose, tačiau juos gali naudoti visi, besidomintys gastronominiu paveldu ar ekologišku maistu.  Projekto rezultatai yra atviri visuomenei ir yra centro tinklapyje  www.mprc.lt.
Ačiū visiems Marijampolės PRC darbuotojams dalyvavusiems projekte, teikusiems idėjas, visiems, kurie domėjosi sveiku maistu, išbandė naujus receptus, eksperimentavo.

Projektų vadovė
Lilija Zableckienė

Return to top of page